15 februari 2023
Scheiden

De hypotheek overnemen na de scheiding

Hoe werkt dat?
Wil één van jullie na de scheiding de hypotheek overnemen? Dan zijn er verschillende zaken waaraan je moet denken. Wij helpen jullie.

De verdeling van vermogensbestanddelen

Bij een scheiding verdelen jullie alle gezamenlijke vermogensbestanddelen. Hebben jullie een woning en rust daarop een hypotheek? Dan maken jullie hier afspraken over. Neemt één van jullie de woning over? Dan is de kans groot dat die persoon de ander dient uit te kopen.

Wat er komt kijken bij het overnemen van een hypotheek

Tot het moment waarop de akte van verdeling passeert bij de notaris, zijn jullie beiden eigenaar van de woning. Daarnaast blijven jullie tot dat moment beiden aansprakelijk voor de gehele hypotheek. Op het moment dat de akte van verdeling plaatsvindt, vindt ook het ontslag hoofdelijk medeschuldenaarschap plaats van de vertrekkende partij. Voordat dit plaatsvindt dient er nog het een en ander te gebeuren:

  1. Jullie komen een waarde overeen waarvoor de woning overgenomen mag worden
  2. Een hypotheekadviseur onderzoekt de mogelijkheden voor woningbehoud
  3. De afspraken over de woning worden in een convenant/vaststellingsovereenkomst opgenomen
  4. Het convenant wordt ingediend bij de rechtbank en de rechtbank geeft een beschikking af*
  5. De echtscheiding wordt ingeschreven bij de gemeente*

*Geldt niet voor (ex)samenwonenden.

Wij begeleiden jullie bij het complete plaatje. Denk aan de waarde van de woning. Oftewel: wat brengt de woning bij verkoop op? Om die waarde vast te stellen laten jullie één of meerdere makelaars een onafhankelijke waardebepaling uitvoeren.

De rol van de hypotheekadviseur

Vervolgens sluit de hypotheekadviseur aan. Deze persoon komt in beeld als alle variabelen bekend zijn om te bepalen of de woning overgenomen kan worden, bekend is wat er met elkaar verrekend wordt én welke afspraak er is gemaakt over partneralimentatie.

De mogelijkheid om de uitkoop te financieren hangt mede af van:

  • De hoogte van je inkomen
  • Voorwaarden van de geldverstrekker
  • Eventuele verrekening van andere vermogensbestanddelen
  • Andere schulden dan de hypotheek
  • Hoeveel liquide middelen er zijn
  • De afspraak over de betaling van partneralimentatie
  • Wet- en regelgeving

Tijdens de scheidingsbemiddeling is het nog mogelijk om onderlinge afspraken bij te stellen. Daarom werken we tijdens dit traject samen met gespecialiseerde hypotheekadviseurs. Vaak zien we dat hier grote behoefte aan is, want in de praktijk heb je een volgorde probleem. Het is namelijk een beetje kip en ei verhaal. Je hebt een convenant nodig om informatie van de bank over de hypotheek te verkrijgen. Maar je wilt weten wat er mogelijk is, zodat je het convenant zo goed mogelijk kan invullen. Wat dan bijzonder prettig is, is dat de hypotheekadviseur ook aangeeft of dit uitgevoerd kan worden. Dan weet je dus zeker dat wanneer jullie het convenant tekenen het ook daadwerkelijk uitvoerbaar is.

Hypotheek bij scheiding

De mediators van Scheiden met Aandacht hebben aandacht voor beide partijen. Wilt degene die de woning verlaat een andere woning kopen? Dan worden deze (hypotheek) mogelijkheden ook onderzocht. Wij wijzen je op de mogelijkheden en op de risico’s van de aankoop van een woning tijdens het huwelijk. Jullie kunnen namelijk niet weten wat er allemaal bij komt kijken.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie daarbij goed worden begeleid? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

Inhoudsopgave
Deel dit bericht
Gerelateerde artikelen

Fania Koppen

Scheidingsbemiddelaar
Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie.

    Nicole Mollink

    Scheidingsbemiddelaar
    Scheiden met Aandacht voor jullie persoonlijke situatie.