Een depressie na een scheiding komt vaker voor dan je denkt. Je krijgt te maken met rouwverwerking. Iedereen gaat hier anders mee om. Waar de één, na verloop van tijd, de toekomst weer positief tegemoet ziet en het leven weer oppakt, blijft de ander vastzitten in een gevoel van verdriet en machteloosheid en kan de scheiding niet alleen verwerken.
Opkrabbelen na scheiding, makkelijker gezegd dan gedaan
De scheiding is geregeld, jullie wonen inmiddels apart en je ex-partner heeft het leven weer aardig op de rit. Maar dat geldt niet voor jou. Elke dag valt het je zwaarder om je bed uit te komen en de dingen te doen, die van je worden verwacht. Het verzorgen van de kinderen, werken, huishouden en alle andere ballen, die je in de lucht moet houden. Je kunt je niet meer ontspannen en je hebt geen oog meer voor de mooie dingen in het leven.
Je krijgt het niet voor elkaar om de draad weer op te pakken. Elke vezel in je lichaam sputtert tegen en toch blijf je maar doorgaan. Totdat op een dag je lichaam aangeeft: tot hier en niet verder. Een depressie na het scheiden. Dat uit zich in lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn, paniekaanvallen, een down en ongelukkig gevoel en ga zo maar door. Je ziet het leven steeds somberder in en zo nu en dan heb je zelfs gedachten, dat je niet meer verder wilt leven.
Wanneer je dergelijke signalen van je lichaam negeert en niet direct hulp inschakelt, kan de rouwverwerking, die bij een scheiding hoort, uitmonden in een depressie.
"Scheiden is al lastig genoeg" Wij helpen.
Hulp bij verwerking
Als je merkt dat het je last hebt van een depressie na de scheiding en het niet zelf lukt om de scheiding te verwerken wacht dan niet te lang met het inschakelen van hulp. Neem je klachten serieus. Je gaat door één van de moeilijkste periodes in je leven.
In veel gevallen kunnen de mensen in je directe omgeving je voldoende steun bieden. Zij kunnen je door deze moeilijke periode heen helpen door een luisterend oor te bieden en er voor je te zijn. Soms is dat echter niet genoeg. Dan kun je terecht bij je huisarts. De huisarts kan je zo nodig doorverwijzen naar andere hulpverleners, zoals een psycholoog of psychiater.
Na de scheiding verder
Na de scheiding moet je enorm wennen aan je nieuwe leven. Je hebt het gevoel, dat je er alleen voor staat. De aanblik van vrolijke stellen of gezinnen kan je het gevoel geven dat je er niet meer bij hoort.
Met hulp van je omgeving en/of professionele hulpverleners kun je het gevoel van plezier in je leven terugvinden. Je verwerkt de depressie na scheiden door tijd voor jezelf te maken en leuke dingen te doen. Spreek af met vrienden, ga sporten of volg die cursus die al lange tijd op je wensenlijst stond. Je gaat je na verloop van tijd echt beter voelen.
Scheiden via mediation
Bij mediation begeleidt de mediator jullie in het scheidingsproces. Het grote verschil tussen mediation en rechtspraak is dat bij mediation niemand je vertelt wat je moet doen. Jullie hebben het recht van zelfbeschikking. Dat betekent dat jullie in onderling overleg tot afspraken kunnen komen waar jullie beiden achter staan. Uiteraard mits deze afspraken uitvoerbaar zijn.
De mediator bewaakt de belangen van jullie beiden en zorgt voor balans tussen jullie.
Kennismakingsgesprek
Wil je graag meer informatie? Plan dan gerust een persoonlijk kennismakingsgesprek in.