Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

De erfenis van een kind bij gescheiden ouders

Hoe zit het precies?

Bij een scheiding komt veel kijken. Er moeten van allerlei zaken worden geregeld met betrekking tot de woning, de kinderen, het pensioen, de alimentatie en eventueel nog andere zaken. Het onderwerp nalatenschap is een ondergeschoven kindje. Maar hoe zit het precies met de erfenis van een kind bij gescheiden ouders?

Vaak wordt vergeten om hierover tijdens het scheidingstraject na te denken. Toch is dit heel erg belangrijk. Als je niets via een testament hebt geregeld geldt de wet. Wil je zelf invloed kunnen uitoefenen? Ga dan aan de slag met een testament bij de notaris.

Erfenis kind gescheiden ouders

Hebben jullie een testament? Dan is het goed na te gaan wat jullie precies hebben afgesproken. Het kan namelijk zijn dat je in je testament hebt beschreven dat je partner de eerste erfgenaam is. Als je dit niet aanpast voor de situatie na de scheiding, blijft je ex-partner nog de eerste erfgenaam. Dit kan tot een onwenselijke situatie leiden.

Als er niets is vastgelegd omtrent jouw nalatenschap in een testament dan geldt de wet. Afhankelijk van de nieuwe omstandigheden zijn de kinderen wel of niet jouw enige erfgenamen. Ben je inmiddels getrouwd of ben je een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is je partner de eerste erfgenaam. De kinderen hebben wel recht op een erfdeel, maar het blijft wel in beheer van je partner. Die partner mag dus alles opmaken. De vraag is of dit is wat je voor ogen hebt.

Wettelijk deel erfenis kind

Als je overlijdt en geen testament hebt opgemaakt, geldt de wet. Ben je alleenstaand en heb je kinderen? Dan zijn zij de eerste erfgenamen. De kinderen erven in dat geval alles. Woon je samen met een partner en je overlijdt, dan erven de kinderen ook alles. Je partner erft niets. Je partner heeft op grond van het samenlevingscontract alleen recht op gemeenschappelijke zaken.

Erfenis minderjarig kind echtscheiding

Hebben jullie minderjarige kinderen en zijn jullie gescheiden? Dan is het verstandig om bij het opstellen van een testament een bewindvoerder aan te stellen. Als jij overlijdt, heeft je ex-partner namelijk zeggenschap over de erfenis van het kind.

Gratis kennismakingsgesprek

Gaan jullie uit elkaar of scheiden? Willen jullie graag meer informatie? Maak dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze mediators.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.