Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht

Hoe lang duurt een scheiding?

De mogelijkheden

Een scheiding hoeft niet lang te duren. We praten je bij over mogelijke manieren om te scheiden en de tijd die het kan kosten.

Hoe je het ook went of keert, een scheiding kost tijd. Hoeveel precies is afhankelijk van een aantal zaken. Denk aan de snelheid waarin jullie tot overeenstemming komen, de agenda van een advocaat of mediator en de tijd die betrokken instanties nodig hebben om te reageren. Onze mediators bewaken de voortgang van het scheidingsproces. Daarbij houden we ook in de gaten of de consequenties van de gemaakte keuzes te overzien zijn.

Manieren van scheiden

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Elk met een eigen tijdsbestek. Wanneer jij en je toekomstig ex-partner niet (meer) in staat zijn om met elkaar te communiceren, is het een optie om een advocaat in de arm te nemen. Echter, duurt een scheidingsproces met behulp van een advocaat vaak lang. Jouw advocaat behartigt namelijk jouw belangen en probeert alles voor jou uit de scheiding te halen. Andersom geldt dat ook voor de advocaat van je toekomstig ex-partner.

Een snellere manier om te scheiden is via een mediator. Dit proces gaat namelijk in goed overleg. Onder begeleiding van een mediator maken jullie goede afspraken, in het belang van jullie beiden. Een mediator bewaakt de voortgang en begeleidt de onderlinge communicatie. Het resultaat? Een vlotte afwikkeling van de scheiding.

Weten jullie al precies wat jullie met elkaar willen afspreken en is jullie situatie niet complex? Ga dan voor online scheiden. Dit is de snelste manier van scheiden en kan ook via Scheiden met Aandacht. Wij maken een convenant en ouderschapsplan voor jullie op. Die bespreken we online. Jullie worden gewezen op de consequenties van de gemaakte afspraken en vervolgens wordt de scheiding begeleid tot en met de inschrijving van de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente. De scheiding kan binnen twee maanden zijn gerealiseerd.

De situatie waarin jullie je bevinden

Is jullie situatie complex? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een koopwoning, kinderen en of een onderneming? Dan duurt de afwikkeling van een scheiding langer. Dit komt door het aantal afspraken dat jullie moeten maken. In zo’n traject zijn er naast de mediator ook andere partijen betrokken. Denk aan de hypotheekadviseur, een accountant en een notaris. Hoe meer mensen er betrokken zijn, hoe meer tijd het in beslag neemt.

Dus, hoe lang duurt een scheiding gemiddeld?

Afhankelijk van de manier waarop jullie gaan scheiden en de situatie waarin jullie je bevinden, kost scheiden een x aantal maanden. Wanneer jullie via ons een scheiding realiseren, inventariseert de mediator altijd vooraf de situatie. Op basis daarvan maken we een inschatting van de duur van de procedure en bespreken we die met jullie. Een gemiddelde scheiding mét kinderen en een koopwoning duurt bij ons gemiddeld drie maanden.

Gratis kennismakingsgesprek

Willen jullie snel en in goed overleg scheiden? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators.

Gerelateerde artikelen