Jullie gaan scheiden en willen dit samen regelen. Omdat jullie exact weten wat jullie willen afspreken over het huis, de inboedel, alle andere vermogensbestanddelen, de kinderen en het pensioen, is een traject met advocaten of een mediator niet nodig. Jullie overwegen een online scheiding. Maar is dit een goed idee?
Denk goed na of een online scheiding geschikt is voor jullie. Leg afspraken vast en denk na over de consequenties van die afspraken.
De voordelen van online scheiden
Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk en snel je scheiding online regelen. Jullie kunnen online een convenant en ouderschapsplan downloaden. Jullie zetten de door jullie gemaakte afspraken zelf op papier. Eén voorwaarde voor online scheiden is wel dat jullie een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Hiervoor hebben jullie een advocaat nodig.
- Een scheiding is snel geregeld, omdat jullie het eens zijn met elkaar en snel tot afspraken kunnen komen.
- De kosten zijn beperkt omdat er geen begeleiding nodig is door een advocaat of mediator bij het maken van afspraken.
- Jullie maken in goed overleg duurzame afspraken. Deze afspraken leggen een goede basis voor de toekomst.
De nadelen van online scheiden
Snel scheiden betekent niet altijd goed scheiden. Goedkoop kan zelfs duurkoop worden. Op de korte termijn klinkt het zeer prettig om alles snel afgehandeld te hebben. Op de langere termijn kent online scheiden ook nadelen.
- Je overziet niet altijd de consequenties van gemaakte afspraken
- Een standaard convenant of ouderschapsplan is niet toegespitst op jullie situatie
- Regelmatig wordt er vergeten om bepaalde afspraken te maken
- Gemaakte afspraken kunnen niet altijd goed vastgelegd worden, hier is enige kennis van zaken voor nodig
In Nederland mag je met elkaar afspreken wat jullie willen. Dat is op zich heel fijn. Alleen weet niet iedereen dat de fiscus over jullie schouders meekijkt. Daarnaast is niet iedereen op de hoogte van de juridische of fiscale gevolgen van gemaakte afspraken. In sommige gevallen betekent dit dat mensen na de scheiding schenkbelasting moeten betalen of dat zij door de gemaakte afspraken over de woning, de woning niet kunnen behouden.

Voor wie is online scheiden geschikt?
Online scheiden is zeker weggelegd voor sommige mensen. Bijvoorbeeld als jullie samen een huurhuis hebben, geen schulden of vermogen en juridisch en fiscaal onderlegd zijn. Daarnaast is het van belang dat je goed met elkaar communiceert en goede afspraken samen kunt maken.
Zodra er kinderen in het spel zijn wordt het een ingewikkelder. Door de kinderen zijn jullie namelijk als ouders voor altijd met elkaar verbonden. Het is dan ook van belang dat jullie afspraken maken waarvan de gevolgen te overzien zijn. Die afspraken vormen namelijk de basis voor een goede ouderrelatie.
We zien in veel gevallen dat er bij online scheiden toch extra begeleiding nodig is. Die begeleiding kun je aanvragen, maar kost geld. Het lijkt dus vaak in het begin goedkoper om online te scheiden, maar zodra je extra expertise nodig hebt moet je diep in de buidel tasten.
Kortom: verkeren jullie in een eenvoudige situatie? Dan is online scheiden geen enkel probleem. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en afspraken goed vastleggen? Dan is het verstandig om een mediator in te schakelen.
Kennismakingsgesprek
Hebben jullie vragen over scheiden of willen jullie een gratis kennismakingsgesprek inplannen, neem dan contact op met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.