Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen.

Bel mij terug
Terug naar overzicht Scheiden

Partneralimentatie berekenen in 3 simpele stappen

Wij helpen.

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan is er geen sprake van een zorg- en onderhoudsplicht. Dit komt pas om de hoek kijken als jullie gaan scheiden. De onderhoudsplicht uit zich in de betaling van partneralimentatie. Nederland kent duidelijke wet- en regelgeving op dit gebied. In onderling overleg kunnen jullie hiervan afwijken. We leggen je uit hoe je de draagkracht berekend.

Bereken partneralimentatie in drie stappen.

Partneralimentatie berekenen: hoe pak je dat aan?

  1. Allereerst wordt de behoefte van de minstverdienende partner uitgerekend. Dat is wat deze partner minimaal aan inkomen nodig heeft om op hetzelfde welzijnsniveau door te leven.
  2. Vervolgens wordt de draagkracht van de meer verdienende partner vastgesteld. Wat houdt deze partner over van zijn inkomen na aftrek van de minimale kosten voor levensonderhoud, de werkelijke woonlasten en de werkelijke ziektekostenpremie?
  3. Uiteindelijk wordt de hoogte van de partneralimentatie vastgesteld.

Stap 1: Berekenen van de behoefte van de minst verdienende partner

De behoefte is het bedrag dat de minstverdienende partner nodig heeft na de scheiding. Dit om op hetzelfde welzijnsniveau door te leven. Om de behoefte te berekenen tel je beide netto besteedbare inkomens bij elkaar op. Vervolgens worden de kosten van de kinderen van het netto besteedbare inkomen afgehaald. Wat je overhoudt hebben jullie tot jullie beschikking gehad.

Omdat jullie uit elkaar gaan krijgen jullie beiden een eigen huishouding. Het leven wordt duurder en in verhouding heb je meer geld nodig. Dat betekent dat jullie ieder 60% nodig hebben van het totale netto besteedbare inkomen minus de kosten van de kinderen. Kortom: je hebt in verhouding meer inkomen nodig dan tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Stap 2: Berekenen van de draagkracht van de meest verdienende partner

Om de draagkracht te berekenen heb het bruto inkomen, de belastingen en de toeslagen waar je recht op hebt nodig. Het netto besteedbare inkomen plus de te ontvangen toeslagen resulteert in het netto inkomen na de scheiding.

Vervolgens bepaal je wat je aan minimale kosten maakt in je eigen huishouding. Dit noemen we de bijstandsnorm. Daarbij tel je de ziektekostenpremie en de woonlasten op. Deze kosten heten samen het draagkrachtloosinkomen. De draagkrachtruimte bereken je door je draagkrachtloosinkomen van het netto inkomen te halen.

Het is niet de bedoeling dat alle draagkracht die over is wordt betaald aan partneralimentatie. De wetgever heeft bepaald dat 60% van de draagkracht ter beschikking is voor partneralimentatie. Kinderalimentatie gaat voor partneralimentatie. Wanneer jullie kinderen hebben wordt dit bedrag van de draagkracht afgehaald. Vervolgens kijken we wat er over is voor de partneralimentatie. Er blijft een nettobedrag over. Partneralimentatie is inkomen en dient daarom te worden gebruteerd.

Stap 3: Bepalen van de hoogte aan partneralimentatie

Inmiddels hebben we de behoefte vastgesteld en is de draagkracht bepaald. Het lijkt er op dat nu alle ingrediënten aanwezig zijn om de hoogte van de partneralimentatie te bepalen. Toch ontbreekt er nog één onderdeel: de jusvergelijking.

De jusvergelijking rekent het bedrag uit aan partneralimentatie waarbij jullie onder aan de streep evenveel overhouden. Wellicht heeft de meer verdienende partner een bepaalde draagkracht over om partneralimentatie te kunnen betalen. Dit kan betekenen dat de minst verdienende partner meer overhoudt. Dat is niet de bedoeling.

Samenvatting: partneralimentatie berekenen

Partneralimentatie berekenen begint bij de behoefte van de minstverdienende partner. Heeft de minst verdienende partner een lager inkomen dan de bepaalde behoefte? Dan is er partneralimentatie nodig. Vervolgens wordt er gekeken of de meer verdienende partner draagkracht heeft voor partneralimentatie.

Tenslotte bepaalt de jusvergelijking welk bedrag er aan partneralimentatie betaald dient te worden. Onder aan de streep houden jullie een gelijk bedrag over.
Stel, de meest verdienende partner heeft € 800,- aan draagkracht heeft per maand. Echter blijkt uit de jusvergelijking dat er een bedrag van € 1.000,- beschikbaar is. Dan is de draagkracht de beperkende factor. Er kan in dit geval dus maximaal € 800,- aan partneralimentatie worden betaald.

Heeft de meest verdienende een bedrag van € 1.000,- euro aan draagkracht? En komt uit de jusvergelijking een bedrag van € 800,- naar voren? Dan is de jusvergelijking de beperkende factor. Er wordt een maximaal een bedrag van € 800,- aan partneralimentatie overeengekomen.

Partneralimentatie berekenen hoeft niet moeilijk te zijn. De mediators van Scheiden met Aandacht maken dit voor jullie inzichtelijk. Zij berekenen partneralimentatie met speciaal daarvoor ontworpen alimentatiesoftware.

Kennismakingsgesprek

Gaan jullie scheiden en willen jullie meer informatie? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met een van onze mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.

 

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met Aandacht® voor jullie persoonlijke situatie. Wij helpen.