Scheiden zonder advocaat, kan dat?
Als jullie gaan scheiden, moeten jullie een aantal stappen doorlopen. Er moeten onder andere afspraken gemaakt worden over:
- De gezamenlijke bezittingen en schulden
- Het opgebouwde ouderdomspensioen
- Het bijzonder nabestaandenpensioen
- De alimentatie
- De minderjarige kinderen
Deze afspraken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. De afspraken over de kinderen worden daarentegen opgenomen in het ouderschapsplan. Als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met minderjarige kinderen, dan moet een advocaat het verzoek tot echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap indienen bij de rechtbank.
Onze mediator is jullie aanspreekpunt en begeleidt jullie graag bij het maken van bovenstaande afspraken. Wij stellen het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan voor jullie op. Onze advocaat zorgt er tevens voor dat het verzoek tot echtscheiding wordt ingediend bij de rechtbank. Jullie hoeven zelf dus niet een advocaat in te schakelen. Onze mediators begeleiden jullie gedurende het hele traject. Tot en met de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente, dus.
Andere vormen van scheiden zonder advocaat
Wonen jullie samen en gaan jullie uit elkaar? Dan verbreken jullie de samenleving. Daarvoor is geen advocaat nodig. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder kinderen? Ook dan is er niet per se een advocaat nodig. In dat geval hoeft er namelijk geen verzoek tot echtscheiding te worden ingediend bij de rechtbank. De ontbinding van het geregistreerd partnerschap dient wél bij de gemeente te worden ingeschreven. Meestal wordt dit gedaan door de notaris.
Willen jullie de scheiding samen met ons regelen? Dan schrijft onze advocaat de ontbinding van het geregistreerd partnerschap bij de gemeente in. Dit scheelt tijd, moeite en geld. Onze mediators begeleiden jullie graag bij het maken van alle afspraken en stellen voor jullie de vaststellingsovereenkomst op.
Advocaat bij een scheiding
Geregistreerde partners zonder kinderen kunnen dus scheiden zonder tussenkomst van een advocaat. Er hoeft immers geen verzoek tot echtscheiding te worden ingediend. Maar is dit wel verstandig? Door de afspraken niet te laten bekrachtigen door de rechter, zijn ze niet direct afdwingbaar. Er rust dus geen executoriale titel op de door jullie gemaakte afspraken. Komt jouw ex-partner zijn of haar alimentatiebetaling bijvoorbeeld niet na? Dan moet je alsnog naar de rechter om de gemaakte afspra(a)k(en) af te laten dwingen.
Scheiden zonder advocaat. Is dat mogelijk?
Dat is afhankelijk van de situatie. Willen jullie graag in goed overleg uit elkaar? Roep dan de hulp in van een deskundige mediator van Scheiden met Aandacht. Jullie weten namelijk niet precies wat er op jullie afkomt en wat de gevolgen van gemaakte keuzes zijn. Als jullie de scheiding met ons regelen, wordt aan alles gedacht. Of er nu wel of geen advocaat nodig is. Onze mediator bespreekt dit met jullie. Bovendien zijn wij verplicht om jullie de goedkoopste oplossing te bieden. Al onze mediators staan ingeschreven bij de Raad voor Rechtsbijstand en kunnen voor jullie (indien jullie aan de inkomens- en vermogensnormen voldoen) subsidie aanvragen.
Gratis kennismakingsgesprek
Gaan jullie scheiden? En hebben jullie hulp nodig bij dit traject? Wij helpen je graag. Plan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is lastig genoeg. Wij helpen.