Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek inplannen

Bel mij terug

Aandacht voor de financiële situatie.

Samen met jullie bespreken we het persoonlijke budgetplan. Zo krijgen jullie inzicht in de financiële situatie na de scheiding.

Aandacht voor de alimentatieberekening.

Er wordt een professionele berekening gemaakt conform de wettelijke TREMA norm.

Aandacht voor toeslagen.

Er zijn een aantal toeslagen waar jullie recht op hebben na de scheiding. Wij maken deze voor jullie inzichtelijk.

Alimentatie: onderhoudsplicht

Na een scheiding blijft de verplichting om voor elkaar te zorgen. Of je nu getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had. Dit wordt ook wel onderhoudsplicht genoemd. De meest voorkomende vorm van onderhoudsplicht is het betalen van partneralimentatie.

Partneralimentatie na samenwonen

Woonden jullie samen en was er geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan is van onderhoudsplicht geen sprake en hoef je dus geen partneralimentatie te betalen. De enige uitzondering hierop is een vooraf gemaakte afspraak die vastgezet is in een notariële samenlevingsovereenkomst.

Kinderalimentatie

Wanneer jullie kinderen hebben en uit elkaar gaan, blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de kinderen. Dit betekent dat er kinderalimentatie betaald dient te worden. Of je getrouwd was of alleen samenwoonde, dat maakt in dit geval geen verschil.  Kinderalimentatie is verplicht tot het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt. Daarna betaalt één van jullie twee een verplichte bijdrage tot het kind 21 jaar is.

Indexering

Jaarlijks vindt er een verhoging plaats van de kinder- en partneralimentatie. Dit wordt ook wel de wettelijke indexering genoemd. De hoogte van de indexatie wordt elk jaar in november bekend gemaakt door het Ministerie van Justitie. Als alimentatiebetaler ben je verplicht deze indexering door te voeren. Elk jaar betaal je dus iets meer. Je krijgt hiervan geen automatische melding. Houd het dus zelf goed in de gaten. Doe je dit niet? Dan kan de indexering uiteindelijk tot vijf jaar terug worden gevorderd.

Vormen van alimentatie

Partneralimentatie

Wanneer jullie inkomens behoorlijk van elkaar verschillen, is er mogelijk sprake van partneralimentatie. Dit geldt wanneer je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Jullie zijn vrij om tijdens de mediatation samen afspraken te maken over de duur en de hoogte van de partneralimentatie. Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe partneralimentatiewetgeving van kracht.

Kinderalimentatie

Hebben jullie minderjarige kinderen? Dan is het ook verplicht om afspraken te maken over de kinderalimentatie. Het gaat dan om de hoogte van de kinderkosten en de onderlinge verdeling hiervan.

Advies of hulp omtrent de scheiding nodig? Neem gerust contact met mij op.

Fania Koppen
Scheidingsbemiddelaar en MfN register mediator

Scheiden met aandacht voor jullie persoonlijke financiële situatie.

    Ben je op zoek naar iets anders?