Als je gaat scheiden, maak je met elkaar afspraken over de alimentatie. Maar hoe bereken je de hoogte van de alimentatie? En hoe zit het met tremanormen? Daarom is er een werkgroep met deskundigen gekomen. Deze werkgroep heeft een rapport met richtlijnen opgesteld die je als basis kunt gebruiken om de alimentatie te berekenen.
Alimentaties berekenen volgens de tremanormen in 2025
Als je gaat scheiden, maak je met elkaar afspraken over alimentatie. Maar hoe bepaal je de hoogte van die alimentatie? En wat houden de Tremanormen precies in? In Nederland zijn daarvoor richtlijnen opgesteld door de Expertgroep Alimentatienormen. Deze worden jaarlijks geactualiseerd, waaronder in 2025. Hoewel het slechts richtlijnen zijn, vormen ze in de praktijk de standaard bij het berekenen van kinder- en partneralimentatie.
Partneralimentatie berekenen
Als je de partneralimentatie volgens de tremanormen berekent, bepaal je eerst de behoefte. Dat is het inkomen dat jullie nodig hebben om op hetzelfde niveau door te leven als dat jullie gewend zijn op het moment dat jullie uit elkaar gaan. Daarna kijk je of degene die het meeste verdient, wel de draagkracht heeft om partneralimentatie te betalen. Het is hierbij niet de bedoeling dat degene die alimentatie betaalt, daarna minder overhoudt dan degene die het ontvangt.
Volgens de tremanormen heb je behoefte als je niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dan heb je simpelweg onvoldoende financiële middelen en je kan hier niet zomaar verandering in brengen. Het blijkt dat die behoefte afhangt van je persoonlijke situatie. Deze moeten we dus per geval bekijken.
Alimentatie voor de kinderen
Kinderen hebben altijd behoefte aan alimentatie. Zij zijn financieel afhankelijk van hun ouders. De behoefte van de kinderen zijn de kosten die de ouders uit hun eigen middelen moeten betalen. Dat is inclusief het eventueel te ontvangen kindgebonden budget. Deze kosten, ook wel behoefte genoemd, moeten ouders verdelen op basis van hun eigen draagkracht.
Maar je hoeft als ouder natuurlijk ook niet méér alimentatie te betalen dan waar de kinderen behoefte aan hebben. Je kunt ook nooit meer betalen dan dat je kunt dragen. Ook het berekenen van de kinderalimentatie volgens de tremanormen is dus maatwerk.
Wat zijn de Tremanormen?
De Tremanormen zijn richtlijnen van de Expertgroep Alimentatienormen (familierechters) die worden gebruikt voor het berekenen van alimentatie. Ze hebben geen wettelijke status, maar worden vrijwel altijd gevolgd door rechters. Partijen mogen hier wel van afwijken, mits dit goed gemotiveerd wordt.
De normen worden jaarlijks aangepast op basis van veranderingen in wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie. De versie van 2025 bevat wederom relevante wijzigingen, bijvoorbeeld in de behoeftetabellen en in de berekeningssystematiek van de draagkracht.
Kinderalimentatie berekenen in 2025
Kinderen zijn altijd financieel afhankelijk van hun ouders. De behoefte van kinderen wordt bepaald aan de hand van de zogeheten behoeftetabel, die onder meer rekening houdt met:
- het gezamenlijk netto besteedbaar inkomen van de ouders,
- de leeftijd van de kinderen,
- het aantal kinderen,
- en het eventuele kindgebonden budget.
Draagkracht: Na vaststelling van de behoefte wordt bekeken hoeveel iedere ouder moet bijdragen, op basis van zijn of haar draagkracht. De berekening houdt o.a. rekening met:
- het eigen inkomen,
- een forfaitaire woonlast van 30% van het inkomen,
- minimale kosten van levensonderhoud,
- en eventuele redelijke andere lasten (bijv. aflossingen).
Kinderalimentatie gaat altijd voor op partneralimentatie. Er mag nooit méér worden betaald dan de vastgestelde behoefte
Partneralimentatie berekenen in 2025
Bij het vaststellen van partneralimentatie worden de volgende stappen gevolgd:
1. Behoefte alimentatiegerechtigde
De behoefte van de alimentatiegerechtigde wordt vastgesteld aan de hand van het welvaartsniveau tijdens het huwelijk. Indien dit niet concreet te bepalen is, wordt de 60%-regel toegepast: 60% van het netto gezinsinkomen vóór de scheiding (minus kosten kinderen) wordt als gezamenlijke behoefte aangehouden.
2. Draagkracht alimentatieplichtige
De draagkracht van de alimentatieplichtige wordt berekend volgens de forfaitaire benadering van de Tremanormen. Hierbij wordt uitgegaan van:
- Het netto besteedbaar inkomen (NBI) inclusief vakantiegeld;
- Daarvan wordt een vast bedrag aan eigen behoefte (basispakket van kosten van levensonderhoud) in mindering gebracht;
- Daarnaast geldt een forfaitaire woonlast van 30% van het NBI (inclusief vakantietoeslag);
- Redelijke aanvullende lasten zoals zorgkosten of herinrichtingskosten kunnen meegenomen worden, mits voldoende onderbouwd.
3. Inkomensvergelijking (jus-vergelijking)
Indien na vaststelling van de behoefte en draagkracht nog ruimte voor alimentatie bestaat, wordt een inkomensvergelijking gemaakt, ook wel jus-vergelijking genoemd. Dit houdt in dat na betaling van alimentatie het netto besteedbaar inkomen van degene die alimentatie betaalt, niet aanzienlijk lager mag zijn dan dat van degene die de alimentatie ontvangt. Deze vergelijking zorgt voor evenwicht en voorkomt dat de betaler slechter af is dan de ontvanger.
5 Feiten over de Tremanormen 2025
- Geen wet, maar wel richtinggevend: Rechters volgen deze normen vrijwel altijd.
- Behoeftetabel geactualiseerd: De tabel is aangepast aan het prijspeil en inkomensontwikkeling van 2025.
- Nieuwe systematiek voor draagkracht: De berekening houdt in 2025 nadrukkelijker rekening met actuele woonlasten en schulden.
- Behoefte en draagkracht blijven maatwerk: Elk geval is uniek. De normen bieden kaders, maar de individuele omstandigheden blijven leidend.
- Niet je hele draagkracht gaat naar alimentatie: Een deel van je draagkracht blijft beschikbaar voor eigen levensonderhoud, behalve als dit ten koste zou gaan van de kinderalimentatie.
Gratis kennismakingsgesprek
Tremanormen en alimentatie, al met al best ingewikkeld allemaal. De richtlijnen van de tremanormen 2025 omvatten meer dan hierboven is beschreven. Het gaat namelijk te ver om de richtlijnen volledig toe te lichten. Natuurlijk zijn wij wel volledig op de hoogte van alle richtlijnen. We passen ze immers regelmatig toe op berekeningen. De uitkomst bespreken we graag met jullie.
Gaan jullie scheiden en willen jullie in alle redelijkheid afspraken maken met elkaar? Of hebben jullie nog vragen omtrent de tremanormen? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met één van onze deskundige mediators. Scheiden is al lastig genoeg. Wij helpen je daarom graag.